Vermoeidheidsklachten gaan regelmatig gepaard met geheugenproblemen. Wat je concreet merkt? Bijvoorbeeld dat je vaak te laat komt, niet goed kunt onthouden wat iemand je verteld heeft of afspraken zelfs volledig vergeet. Daarnaast kun je merken dat je de namen van collega’s niet meer weet of niet (goed) op woorden kunt komen.
Net als concentratieproblemen zijn geheugenproblemen voor veel mensen een reden om aan de bel te trekken. Dit kan namelijk enorm belemmerend zijn in het dagelijks leven. En in sommige beroepen kan dit zelfs risico’s met zich meebrengen.
Slaap en geheugen: de hippocampus aan het werk
Je slaapt bestaat uit verschillende fases. Tijdens die fases ondernemen je hersenen een reeks van stappen om herinneringen van de dag te onthouden (of te vergeten), op de juiste plek in de hersenen op te slaan en in de juiste tijdsvolgorde te plaatsen.
De hippocampus is een gebiedje in het midden van de hersenen, dat overdag een belangrijke rol speelt bij het verwerken van prikkels en informatie. In de nacht is dit gebied cruciaal voor het ordenen van het geheugen. In eerste instantie wordt bepaald welke informatie belangrijk is om te onthouden. Vervolgens wordt het kortetermijngeheugen uit de hippocampus verwerkt tot langetermijngeheugen.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je dingen na een nacht slapen beter kunt onthouden.
Chronische stress en geheugen
Het verwerken van prikkels en informatie is niet het enige proces dat de hippocampus aanstuurt. De hippocampus is namelijk een erg belangrijk onderdeel van de stressreactie. Wanneer stress op gang is gekomen en de hippocampus hier via hormonen een signaal van ontvangt, remt hij de stressreactie zodat we weer tot rust komen.
Bij chronische stress moet de hippocampus voor langere tijd hard werken om de stressreactie te remmen, waardoor dit hersengebied minder goed gaat functioneren. Met behulp van hersenscans kun je in dit soort situaties letterlijk zien dat de hippocampus kleiner wordt.
Dit kan leiden tot het sneller ervaren van stress, maar de hippocampus kan de andere functies ook minder goed uitvoeren. Dat is één van de redenen dat stress gepaard gaat met geheugenproblemen. Naast chronische stress kan slecht herstel van ziekte en continu actief zijn ook zorgen voor veranderingen in het zenuwstelsel. Dit heeft negatieve gevolgen voor de hippocampus en het geheugen.
Burn-out, vermoeidheid en geheugen
Ook burn-outklachten kun je herkennen aan onder andere (chronische) vermoeidheid, en zelfs ook spierpijn. Mentale symptomen zijn onder andere angst- en paniekklachten, concentratieproblemen en geheugenproblemen. Bij geheugenproblemen gerelateerd aan een burn-out merk je, net als bij (chronische) vermoeidheid, dat afspraken vergeten worden, iemand niet goed meer uit zijn of haar woorden komt of dat wat je vertelt, niet goed onthouden wordt.
Burn-out, vermoeidheid en geheugen
Gelukkig zit er ook een positieve kant aan dit verhaal. Je zenuwstelsel is namelijk plastisch. Als de juiste stappen worden ondernomen, kan het zenuwstelsel zich aanpassen aan een nieuwe situatie. Hierdoor kan de hippocampus actiever worden, waardoor de stress weer beter geremd wordt, het slaapprobleem vermindert en het geheugen verbetert.
Omdat het niet altijd mogelijk is om stress te verminderen en de oorzaken van stress op te sporen, moeten we naar andere oplossingen zoeken. De beste oplossing voor geheugenproblemen door een overgevoelig stresssysteem? Bewegen!
Voldoende beweging zorgt voor activatie van de hippocampus. Bij BioCheck is bewegen een belangrijk onderdeel van het herstelproces en onze programma’s. Door middel van cardiotraining op het juiste niveau komt het zenuwstelsel steeds meer in balans. Deze vorm van beweging is maatwerk en verschilt per persoon. Na het bewegen ligt de focus op ontspanning, zodat het lichaam ook kan herstellen van de inspanning. Zodra het lichaam weer in balans komt, is het mogelijk om verder te herstellen.
Als je meedoet aan één van de datagedreven programma’s van BioCheck, krijg je hier ook zelf steeds meer inzicht in: met behulp van onze app, zal je effectiever kunnen trainen (precies op het niveau van jouw individuele herstelvermogen) en beter kunnen herstellen. Zo krijg je meer grip op jouw eigen herstel!
Contact
Sparren met een expert?
Wil je weten hoe wij mensen helpen met versneld herstel van vermoeidheidsklachten? Kijk dan hier op: